Léčebné vlastnosti pylu rouskového
Doplnění vitamínů
Pyl obsahuje až 47% stravitelných bílkovin, 4% tuku, 5% minerálních látek, 26% uhlovodanů, celý komplex vitamínů B, dále vitamín A, vitamín H, vitamín P a vitamín C. Vitagení mastné kyseliny nasycené linolová, linolénová a arachidová.
Vyčerpanost organizmu
Pyl má podobné vlastnosti na psychiku člověka jako mateří kašička. Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu organismu a působí tak omlazujícím účinkem.
Vysoký krevní tlak
Užíváním pylu se sníží krevní tlak na normální stav.
Choroby jaterní
Velmi příznivé účinky se projeví v kombinaci s medem a mateří kašičkou.
Předstojná žláza - prostata
Velmi dobré účinky se projeví zvláště u zánětu a zbytnění prostaty.
Celkové tělesné oslabení
Pyl s medem a mateří kašičkou se dobře uplatní při podvýživě.
Cukrovka
Pyl má podobné vlastnosti jako antidiabetika. Při těžších onemocnění cukrovky se doporučuje užívat pyl s mateří kašičkou v nativním stavu bez medu. Zkvašený pyl z medových plástů je účinnější než pyl rouskový.
Nárazová léčba - každý večer 2,5 dkg.
Chronická léčba - každý večer 1,5 dkg.
Bolesti páteře
Pyl obsahuje všechny složky vitamínu B, proto má výborné účinky při neuralgiích a bolestech v páteři.